Wanneer betaalt u een eigen bijdrage

Het kan zijn dat u zorg gebruikt waarvoor een eigen bijdrage geldt. Dat betekent dat u een deel van de zorgkosten zelf moet betalen. Hoe hoog die eigen bijdrage is, staat vast in de Basisverzekering.

Rekenvoorbeeld eigen bijdrage

Als er voor de zorgkosten een eigen bijdrage geldt, betaalt u eerst die bijdrage. Het bedrag dat na betaling overblijft, telt mee voor het verplichte eigen risico.

  1. Stel dat u in 2016 gebruik maakt van zittend ziekenvervoer dat bijvoorbeeld € 200 kost. De eigen bijdrage hiervoor is vastgesteld op € 98. Dat bedrag betaalt u dus zelf.
  2. Het bedrag dat daarna overblijft: € 200 - € 98 = € 102. Dit bedrag valt binnen het verplichte eigen risico van € 385. Deze € 102 betaalt u daarom ook zelf.
  3. U houdt dan nog een eigen risico over van € 385 - € 102 = € 283.
  4. De eerstvolgende keer dat u zorgkosten voor de Basisverzekering maakt, betaalt u deze € 283 ook nog zelf.

Heeft u een specifieke vraag over de eigen bijdrage?

Om de website van Azivo goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.