Als u de zorgpremie niet betaalt

Vanaf 1 januari 2017 valt Azivo onder Menzis. 

Als u de zorgpremie niet betaalt of niet kunt betalen, neemt Menzis de volgende stappen:

Stap 1

Menzis stuurt u een herinnering. Als u binnen 14 dagen alsnog de premie betaalt, blijft dit verder zonder gevolg.

Stap 2
Menzis stuurt u een aanmaning. Betaalt u niet binnen 14 dagen na deze aanmaning dan heeft dat een aantal gevolgen:

  • Menzis maant u nogmaals aan en bij uitblijven van de betaling wordt de premievordering overgedragen aan een incassobureau.
  • Betalingskortingen op uw zorgverzekering vervallen.
  • U moet de incassokosten betalen, zowel voor de extra werkzaamheden van Menzis, zoals het sturen van een acceptgiro en de aanmaningen, als voor de werkzaamheden van het incassobureau en/of de deurwaarder.
  • U moet wettelijke rente betalen over de totale vordering.
Stap 3

Bij het ontstaan van een betalingsachterstand van 2 maandpremies wordt de wanbetalerswetgeving op u van toepassing. Menzis informeert u hierover en u kunt voor deze vordering een betalingsregeling aanvragen. Menzis wijst u op de mogelijkheden van schuldhulpverlening. Als u uw schuld niet aflost, u maakt geen gebruik van een betalingsregeling en uw betalingsachterstand is opgelopen tot 6 maandpremies, dan meldt Menzis u aan als wanbetaler bij het Zorginstituut Nederland. Vanaf die datum zal de zorgverzekeringspremie automatisch op uw salaris, uitkering of zorgtoeslag worden ingehouden. Er wordt dan een bestuursrechtelijke premie van 130% van de gemiddelde marktpremie opgelegd. Uw zorgverzekering loopt wel gewoon door en u houdt dus recht op verzekerde zorg. Uw aanvullende verzekeringen worden stopgezet.

Incassokosten worden pas berekend nadat de vordering is overgedragen aan de deurwaarder.

U kunt deze informatie ook nalezen in de verzekeringsvoorwaarden.

Om de website van Azivo goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.